El Ball de Galeres
El Ball de Galeres és una dansa singular en el panorama festiu català que figura l’enfrontament entre quatre naus cristianes i quatre turques, les quals sostenen els balladors a sobre de les seves espatlles penjades a mig cos.
En la dansa també hi participen les figures d’un àngel i un diable, símbols del bé i el mal. S’emmarca, doncs, en el conjunt de manifestacions folklòriques catalanes relacionades amb els seculars enfrontaments entre cristians i musulmans.
Es pot emmarcar en l’àmbit de les representacions de batalles navals o naumàquies —representades ja pels romans en els seus amfiteatres i que arribaren fins a l’Edat Moderna—, així com en la tradició de danses que figuren la lluita entre moros i cristians.
Notes històriques
Sembla que aquest ball, corresponent al gremi de galoners que agrupava els teixidors especialitzats en la fabricació de teixits propis de passamaneria, va participar en les festes reusenques entre finals del segle XVIII i començaments del XIX. La primera notícia reusenca d’un ball d’aquest tipus, però, data del 1733, quan un ball de bergantins, procedent de Falset, participà en les festes en honor a Sant Bernat Calvó. En el memorial descriptiu de la festa es pot llegir que, al final d’un castell de focs, tancaren l’espectacle.
Una de les danses més luxoses del seguici!
Aquí podeu veure l’actuació del Ball de Galeres de Reus per la Festa Major de Misericòrdia l’any 2012, just quan la dansa arribava al santuari de la la patrona.