
El Ball de Galeres
El Ball de Galeres és una dansa singular en el panorama festiu català El que la fa tan especial és que representa una batalla entre quatre galeres cristianes i quatre de turques, les quals són portades a l’esquena pels mateixos balladors, que les duen penjades a mig cos mentre ballen.
A més de les naus, a la dansa hi intervenen dues figures ben simbòliques: un àngel i un diable, que encarnen el bé i el mal. Aquesta representació forma part d’una llarga tradició de festes i danses catalanes que evoquen els antics enfrontaments entre turcs i cristians.
El Ball de Galeres s’inscriu dins el gènere de les representacions de batalles navals, anomenades «naumàquies», que ja es feien a l’època romana als amfiteatres i que van perdurar fins a l’edat moderna. També s’emparenta amb les danses tradicionals que escenifiquen la lluita entre moros i cristians, molt presents arreu dels Països Catalans.
Aquesta dansa s’incorpora al Seguici Festiu Reusenc l’any 2001.
Vols escoltar com sona el Ball de Galeres de Reus?
La música del Ball de Galeres de Reus és una de les més espectaculars del Seguici Festiu.
Notes històriques
Sembla que aquest ball, corresponent al gremi de galoners que agrupava els teixidors especialitzats en la fabricació de teixits propis de passamaneria, va participar en les festes reusenques entre finals del segle XVIII i començaments del XIX.
La primera notícia reusenca d’un ball d’aquest tipus, però, data del 1733, quan un ball de bergantins, procedent de Falset, participà en les festes en honor a Sant Bernat Calvó. En el memorial descriptiu de la festa es pot llegir que, al final d’un castell de focs, tancaren l’espectacle.



