El Ball de Pastorets
El Ball de Pastorets és una dansa del seguici que mostra les evolucions d’una colla de pastors –segons reflecteix la seva indumentària idealitzada– que ballen colpejant els seus pals o bastons llargs, formant diverses figures: fileres, ponts… i que acaba amb l’enlairament del rabadà.
A Reus, la referència més antiga que tenim d’aquest ball correspon a la festa major de 1725. El trobem esmentat altres cops al segle XVIII. El ball, però, no sembla vinculat a cap gremi. Tot i que es fa difícil copsar la seva continuïtat, sembla que el ball va anar sortint regularment fins a començaments del segle XIX. Les darreres notícies documentals són per les festes per la jura d’Isabel II, el 1833, i el 1850, a la festa major de Sant Pere i pel trasllat de la Mare de Déu de Misericòrdia al seu santuari.
Aquí venen els pastorets!
Voleu veure com ballen els pastorets? Doncs som-hi! Us convidem a veure el ball de lluïment que van realitzar a la plaça del Mercadal de Reus amb motiu de la Festa Major de Sant Pere l’any 2018.
Us animeu a participar-hi?
L’any 2010 el Ball de Pastorets s’incorporà al Seguici per la Festa Major de Sant Pere.
El 21 de juny de 2007 ja s’havia estrenat aquesta dansa, però en el seguici infantil, que des d’aleshores ha estat present en el seguici de la Festa Major Petita.